We waren eventjes op Radio 1. Héél vroeg. Vijf uur. Opzienbarend is anders, maar het is wel aardig en alle aandacht voor de acties tegen de glastuinbouw bij Oudeschip is welkom:

Gemist?
Geen nood! Op 1'56", een half minuutje lang, OGG via Radio 1:
http://www.radio1.nl/terugluisteren/tijd?terugluisteren_dag=2012-10-28&terugluisteren_hour=5 …
 
Zondag, Radio 1, BNN Start!, 05.00 uur een half minuutje OGG. Voor wie dan nog in bed ligt volgt hier de tekst,
uitgesproken door OGG-lid Nettie:

Goedemorgen!

Dit is het journaal van Nettie .
Vlakbij de Eemshaven ligt Oudeschip.
En Oudeschip rouwt.
De kassen komen.
De buffer tussen de zware industrie van de Eemshaven en het dorp verdwijnt onder beton en glas.

Voor altijd.
Dáárom rouwt Oudeschip.
En daarom vertrekt komende woensdag een rouwstoet

van Oudeschip naar de stad.
Om de Provincie aan te zeggen

dat de leefbaarheid van het dorp ten grave gedragen kan worden,
àls de plannen worden goedgekeurd.

Dit was het journaal van Nettie
Klaar voor de start.. AF!









 
Tot en met 1 november 2012 kunnen bezwaren worden ingediend tegen het Bestemmingsplan glastuinbouwgebied Eemsmond. We hebben een door iedereen te downloaden brief met bedenkingen op de site gezet.

Print de brief uit, zet uw naam, uw volledige adres en uw handtekening eronder, en stuur hem uiterlijk 31 oktober 2012 in een voldoende gefrankeerde enveloppe naar GS van Groningen, Postbus 610, 9700 AP Groningen.

Kent u meer mensen die tegen kassen op het Hoogeland zijn? Download dan niet alleen de brief , maar ook de bijbehorende handtekeningenlijst, print die uit, laat hem invullen, nietje erdoor, en in een voldoende gefrankeerde enveloppe opsturen naar
GS van Groningen, Postbus 610, 9700 AP Groningen.

Mocht het downloaden niet lukken, stuur dan een berichtje via het contactformulier op deze site ( knop Contact) of een mailtje naar
[email protected]. Vermeld als onderwerp 'bedenkingen' sla het begeleidend schrijven maar over en wij sturen de documenten op in .pdf en .odt als emailbijlage. Een handleiding om de .odt-tekst te openen in Word is dan bijgevoegd.





 
De gemeente Eemsmond heeft verzuimd het vastgestelde bestemmingsplan glastuinbouwgebied Eemsmond ook in Duitsland ter visie te leggen. Voor de tweede maal zijn de buren aan de overzijde buiten de procedure gehouden.

De eerste maal was in 2004, bij de start van de procedure, de zogeheten Startnotitie. De omissie is toen ongedaan gemaakt en zo konden Borkum, Emden en andere Duitse gemeenten tegenover het plangebied hun visie geven op de plannen. Vanaf dat moment zat een aantal ervan in de procedure.

De heer Jens Albrecht, Umweltbeauftragter van Stadt Borkum heeft bij de provincie geïnformeerd hoe dat nou zat. Waarom was Borkum niet op de hoogte gesteld van het vastgestelde Bestemmingsplan? Waarop Albrecht te horen heeft gekregen dat dat wel had gemoeten, maar dat het niet de taak was van de provincie Groningen, maar van de gemeente Eemsmond. Albrecht kreeg wel het advies z'n bedenkingen in te sturen naar GS.

Kijk, en zo hoort dat niet. De Duitse versie van het Bestemmingsplan glastuinbouwgebied had allang op de Duitse gemeentehuizen horen liggen. Net zo lang als de Nederlandse versie hier bij ons. Duitse burgers die problemen hebben met de voorgenomen plannen dienen op dezelfde wijze te worden behandeld als de Nederlandse burgers en hebben in de bestemmingsplanprocedure ook toegang tot de Nederlandse rechter.




 
Op woensdag 31 oktober 2012 tussen 14.00 en 15.00 uur zullen de bezwaren tegen het  Bestemmingsplan Glastuinbouw Eemsmond worden aangeboden aan gedeputeerde William Moorlag van Groningen.

Mensen die daarbij aanwezig willen zijn, kunnen zich tot en met maandag 29 oktober opgeven via het contactformulier op deze site.
 
De plannen voor 162 ha. (netto) glastuinbouw bij Oudeschip zijn onhaalbaar. Het totale exploitatiegebied is 359 hectare, het bruto uitgeefbare kassengebied is 206 hectare. Dat is dermate klein dat er hooguit anderhalf à twee moderne bedrijven gevestigd kunnen worden.

Aldus de redacteur economie en politiek van een gezaghebbend tijdschrift op het gebied van de glastuinbouw. De redacteur:

"Vandaag de dag stopt een tuinder, of hij breidt uit. Nieuwe vestigingen zijn altijd zeer grote bedrijven. Er is bij mijn weten dan ook geen enkele belangstelling voor dit gebied. Het lijkt er meer op dat dit project wordt doorgezet uit prestige-overwegingen. Men lijkt bang te zijn voor gezichtsverlies. Dat gevoegd bij het feit dat de glastuinbouw in zwaar weer verkeert, maakt de plannen voor een kassengebied ten zuiden van de Eemshaven onhaalbaar."

De redacteur is niet eens verteld dat volgens de initiatiefnemers  - gemeente Eemsmond en provincie Groningen- in het totaal 90 hectare is beloofd aan een algenkweker en een champignonteler. Trekken wij deze 90 hectare af van de in totaal 206 hectare bruto uitgeefbare grond, dan houden we 116 hectare bruto voor kassen over.

Nee, dat wordt hem niet.


 
Het Vakblad voor de Bloemisterij heeft  vandaag opnames gemaakt voor een fotoreportage van de acties van de inwoners van Oudeschip en omgeving tegen de komst van de kassen.

Ondanks het feit dat de meeste bewoners naar hun werk waren of anderszins verhinderd, zijn de opnames volgens de fotograaf bijzonder geslaagd. Zodra we de foto's binnen hebben, publiceren we ze op deze site. 


 
Herfstvakantie...wat te doen? Idee:  dinsdag 23 oktober vanaf 14.00 uur in het Dorpshuis te Oudeschip: knutselmiddag tegen de kassen! Iedereen is welkom, jong en oud,  lid of geen lid.
Dus kom! We hebben er in ieder geval mooi weer bij.
 
97% van de inwoners van Oudeschip is tegen de komst van een glastuinbouwgebied boven de Middendijk . Zoveel heeft een enquête door SP Eemsmond uitgewezen.

Op 20 oktober is door OGG een bijeenkomst georganiseerd van tegenstanders van kassen in de Oostpolder. Eens te meer werd daar  benadrukt dat dit een heilloos en voor mens, dier en omgeving desastreus plan is. De geciteerde bezwering van de initiatiefnemers van dit plan als zou een acht meter hoge muur van glas met een oppervlakte van 170 hectare -al dan niet gelardeerd met algenteelt en champignonkweek- dienen tot bescherming van dit lieflijke dorp achter de Middendijk, kon bij de Oudeschipsters alleen op hoongelach rekenen.

De onwaarschijnlijk lange procedure heeft de inwoners van het meest noordelijke gelegen dorp van Groningen doen meesmuilen over het realiteitsgehalte van de plannen. Eén en ander weerhoudt hen er niet van nu in actie te komen. Om te beginnen op dinsdag 23 oktober vanaf 14.00 uur in het Dorpshuis van Oudeschip. (Zie elders op deze site.)

Oudeschip zal zijn buffer tussen de zware industrie van de Eemshaven en het dorp dus niet zonder slag of stoot opgeven.
Het dorp weet zich hierbij niet alleen gesteund door OGG, maar ook door de grondbezitters van de Oostpolder, door SP Eemsmond en de SP-fractie in de Staten van Groningen, door GroenLinks Eemsmond, door VVD Eemsmond, door de Stichting Natuur en Landschap Eemsmond e.o  (SNLE) en door de Milieufederatie Groningen (NMFGroningen).


 


Knutselmiddag Oudeschip Tegen Kassen!


Dinsdag 23-10-2012, 14.00 u.,
Dorpshuis Oudeschip: antikassen-knutselmiddag


Dinsdagmiddag 23 oktober 2012 vanaf 14.00 uur worden in het Dorpshuis van Oudeschip protestborden, rouwborden, vlaggen en wat niet al vervaardigd door de inwoners van Oudeschip. Alle hulp is welkom!